Neem bij een prikaccident altijd contact op met de arts-microbioloog, te bereiken op 088-1250000 (vragen naar dienstdoende arts-microbioloog).
Meer informatie over de procedure bij een prikaccident kunt u vinden op deze website onder "Informatie voor aanvragers" >> "Protocol bij prikaccident".
Prik-, snij-, bijt- of spataccident
Bij een prik- of snijaccident komt bloed (of een andere lichaamsvloeistof) van de ene persoon via een scherp voorwerp, bijvoorbeeld een injectienaald of scalpel, in het lichaam van een ander. Bij een spataccident betreft het bloed dat op slijmvliezen of niet-intacte huid terechtkomt. Bij een bijtaccident ten slotte komt bloed op mondslijmvlies of speeksel in een open wond.
Via prik-, bijt-, snij- en spataccidenten kunnen hepatitis B-virus (HBV), hepatitis C-virus (HCV) en Humaan Immunodeficiëntie Virus (HIV) worden overgedragen.
Eerste hulp bij prikaccidenten
Zorg voor eerste hulp bij de betrokkene/blootgestelde, zoals hieronder beschreven:
Bij een prik-, snij- of bijtaccident: |
|
Bij een spataccident: |
- De wond goed door laten spoelen met water of fysiologisch zout. - Daarna de wond desinfecteren met huiddesinfectans (bv jodium- of chloorhexidinetinctuur). |
|
- Het oppervlak direct grondig laten spoelen met water of fysiologisch zout |
Verantwoordelijkheden
Elke instelling heeft een eigen aanspreekpunt voor het begeleiden van prikaccidenten. Dit aanspreekpunt is verantwoordelijk voor het coördineren van de gang van zaken rondom prikaccidenten binnen zijn/haar instelling en is hiervoor 24/7 beschikbaar.
Het aanspreekpunt draagt zorg voor de volgende zaken:
- Heeft inzage/ is bekend met Hepatitis-B-vaccinatiestatus van medewerkers.
- Instrueren patiënt (meestal bron) en medewerker (meestal blootgestelde) na het accident.
- Verstrekt indien vervolgstappen noodzakelijk zijn het volledig ingevuld aanvraagformulier met gegevens van de bron, de blootgestelde en het aanspreekpunt/contactpersoon aan het laboratorium.
- Heeft telefonisch contact met dienstdoende arts-microbioloog over het voorgevallen prikaccident
- Stuurt indien nodig de blootgestelde en de bron (of bloedbuis/stolbuis indien zelf afgenomen) naar ADRZ (Goes) voor bloedafname en/ of serologische bepaling.
Aannemen advies/ uitslag arts-microbioloog en inlichten medewerker over eventuele vervolgstappen en of behandeling.